Hrvatska knjižnica za slijepe

sivi logo

 

 

 

Daisy

- Prateći razvoj tehnologija na području zvučnih knjiga za slijepe, početkom 2010. godine, a nakon provedene obuke u suradnji sa Daisy konzorcijem, Hrvatska knjižnica za slijepe počela je sa snimanjem knjiga u tzv. Daisy formatu.Tako snimljene knjige pružaju mogućnost lakšeg snalaženja u tekstu. Svaka Daisy knjiga uz zvučne zapise ima i navigacijski dio. Uz pomoć njega moguće je kretanje po poglavljima, naslovima, podnaslovima, stranicama i rečenicama.Naravno sve je ovo moguće ako posjedujete Daisy player ili računalo sa odgovarajućim softwareom.Daisy playeri pamte gdje ste stali sa slušanjem knjige i svaki put kad želite nastaviti slušanje bilo kojeg CD-a , player će ga pokrenuti upravo tamo gdje je prekinut.

Korisnici koji imaju mp3 uređaje moći će slušati Daisy knjige kao mp3 zapise na uobičajen način, bez mogućnosti navigacije.

Uvođenjem Daisy standarda i sve manje mogućnosti nabave audio kazeta posudbene kopije novih zvučnih knjiga izrađivat će se isključivo na CD-ima.Knjižni fond na audio kazetama bit će još neko vrijeme na raspolaganju onim korisnicima koji imaju samo kazetofon.

-Od 2011. godine  svi se zvučni časopisi izrađuju na CD-ima isključivo u Daisy formatu.   

-U knjižnici se na posudbu može dobiti Daisy player. To se odnosi prije svega na one korisnike koji nemaju nikakav CD player odn.na korisnike koji još nisu ostvarili pravo na uređaj preko doznake HZZO-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obavijesti

 

 

 

USLUGA DIGITALNA KNJIŽNICA – preuzimanje zvučnih knjiga i knjiga u Daisy XML formatu putem interneta

Usluga Digitalna knjižnica nalazi se u sklopu e-kataloga na stranicama knjižnice.


Upute za korištenje usluge Digitalna knjižnica


Prijava za korištenje usluge Digitalna knjižnica


Direktno preuzimanje knjiga na IOS uređaj

Plextalk na hrvatskom

 

Konačno nam je dostupna i službena hrvatska verzija firmwarea - internog softvera za DAISY snimače i reproduktore Plextalk.
Na hrvatski jezik preveden je izbornik uređaja što će mnogim korisnicima olakšati korištenje.
Nadogradnju na hrvatski jezik moguće je na slijedećim stranicama:
Za stolni reproduktor PTN2 paket za hrvatski jezik skinuti sa:
http://www.plextalk.com/dl/ptn2/PTN2UP31200CRO.zip
Za prijenosni snimač i reproduktor PTP1 paket za hrvatski jezik skinuti sa:
http://www.plextalk.com/dl/ptp1/PTP1UP60102CRO.zip
Skinute je datoteke potrebno raspakirati i kopirati na sd karticu uređaja što ćemo učiniti na slijedeći način.
Pomoću desnog klika miša ili aplikacijske tipke na spremljenoj datoteci otvorit ćemo kontekstni izbornnik i iz njega odabrati opciju za raspakiravanje koja će se ovisno od programa kojeg koristimo za svrhu raspakiranja i jezika zvati Extract all / raspakiraj sve, ili extract here / raspakirati ovdje.
Rezultat raspakiravanja bi trebala biti mapa imena "PlexVerUp". Ovu mapu iskopiramo na karticu uređaja i spremni smo za nadogradnju.
Prije nadogradnje se uvjerite da je vaš uređaj uredno spojen na napajanje strujom, ugasite ga i umetnite karticu s mapom koju ste prethodno iskopirali u uređaj.
Pritisnite tipku za paljenje uređaja i pričekajte.
Nakon nekoliko trenutaka uređaj bi trebao najaviti početak postupka.
Pustite uređaj da postupak odradi do kraja o čemu ćete biti obavješteni zvučnim signalom.
Kako bi se izbjegle moguće komplikacije, nakon što nadogradnja završi izvadite karticu i s nje izbrišite mapu PlexVerUp. Ovime je završen postupak nadogradnje i sada bi vaš uređaj trebao naredbe i izbornike govoriti hrvatski.

 

 

U Hrvatskoj knjižnici za slijepe moguće je korištenje čitaonice opremljene brailleovim retkom i govornom jedinicom sa pristupom internetu.

 

Ivana Vinko u citaonici01

 

Sekogram- priopćenje za javnost

 

 

 

 

 

 

 

 

slušalice

 

Playaway

Playaway uređaj

Muzička zbirka

Cijenjeni korisnici,u knjižnici smo oformili malu muzičku zbirku u kojoj se za sada nalaze vrhunske izvedbe instrumentalnih djela najvećih klasičnih kompozitora. Zbirka ima tendenciju širenja na vokalne klasične skladbe, odnosno najveća operna djela, ali i na druga muzička područja poput klasičnog rocka i jazza. Rok posudbe je nešto kraći nego u slučaju zvučnih knjiga i brajice, odnosno dva tjedna. Popis CD-a možete pronaći na stranici popisi knjiga pod naslovom „Muzička zbirka“.

 

Muzička zbirka